Het is belangrijk dat u uw opname in het ziekenhuis goed voorbereidt. Leest u daarom in ieder geval de informatie bij voorbereidingen thuis en de opnamedag.
Voorbereidingen thuis
Wat moet u meenemen naar het ziekenhuis
Wordt u opgenomen in het Afdeling Sentebibu? Neem altijd het volgende mee:
- Verzekeringspolis ziektekosten.
- Een legitimatiebewijs (Sedula).
- Uw afsprakenkaart.
- Alle medicijnen die u gebruikt in de bijbehorende verpakking (ook de medicijnen die niet door een arts zijn voorgeschreven zoals drogistartikelen).
- Een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit medicatieoverzicht is verkrijgbaar bij uw apotheek.
- De contactgegevens van de thuiszorg (als u daar thuis al gebruik van maakt).
De opnameplanning
Wij stellen de dag en het tijdstip van de opname zoveel mogelijk in overleg met u vast. Kort voor de opname krijgt u definitief bericht. Krijgt u thuis al thuiszorg? Laat de thuiszorg dan weten, dat u wordt opgenomen in het Fundashon Mariadal en op welke datum. Neem ook de contactgegevens van de thuiszorg mee naar het ziekenhuis.
Het kan gebeuren dat door overmacht een geplande opname niet kan doorgaan. Wij realiseren ons dat dit heel vervelend voor u is. Wij laten u dat dan zo snel mogelijk weten en maken een nieuwe afspraak met u.
Verblijf in het ziekenhuis
Uw kamer
De verpleegafdelingen hebben tweepersoonskamers. Iedere kamer heeft een eigen badkamer met toilet. U krijgt een eigen afsluitbare kast. Bij uw bed is een scherm waarmee u kunt televisie kijken, telefoneren, internetten en radio luisteren.
Dagindeling
Uw verblijf in het ziekenhuis staat in het teken van onderzoek en behandeling van uw aandoening. Dit leidt tot regelmatig terugkerende activiteiten waarvan we u nu vast een indruk geven. Precieze tijden kunnen per verpleegafdeling verschillen.
- Vanaf 07.30 uur begint de dag op de afdeling. Tot 07.45 uur leest de dagdienst de verpleegdossiers van de patiënten. De nachtdienst draagt over aan de dagdienst.
- Tussen 08.00 en 08.15 uur krijgt u het ontbijt. In de loop van de ochtend helpt de verpleegkundige u, waar nodig, met uw verzorging en behandeling. De verpleegkundige voert verschillende lichaamscontroles uit (zoals temperatuur opnemen, polsslag tellen en bloeddruk opnemen). In de loop van de dag kunnen ook onderzoeken voor u gepland zijn.
- Tussen 12.00 uur en 13.00 uur kunt u de lunch verwachten.
- In de loop van de middag en ’s avonds vindt, zo nodig, verdere verzorging plaats. ’s Middags is er uiteraard volop gelegenheid om bezoek te ontvangen. De bezoektijden zijn in principe van 15.00 tot 20.00 uur. Andere bezoektijden zijn in overleg met de verpleegkundigen mogelijk.
- De warme maaltijd komt tussen 17.00 uur en 18.00 uur op de afdeling.
- Vanaf 22.00 uur streven wij naar rust op de afdeling. Daarom verzoeken wij u op uw kamer geen gebruik meer te maken van groot licht, radio zonder oortelefoon, televisie en dergelijke zodat uw medepatiënten de gelegenheid hebben om te gaan slapen.
De arts die u behandelt kan een andere zijn dan de arts op de polikliniek. Uiteraard is de arts die u behandelt op de hoogte van uw situatie en beschikt hij over alle gegevens.
Bewegen
Probeer zoveel mogelijk in beweging te blijven als u bent opgenomen. Per dag dat u weinig beweegt kunt u wel 1 tot 5% van uw conditie en spierkracht kwijtraken. Zo herstelt u langzamer. Ook is er meer risico op complicaties, zoals trombose of een longontsteking.
Bewegen kunt u goed combineren met dagelijkse handelingen op de afdeling, zoals wassen, aankleden, televisie kijken of bezoek ontvangen.
Hier volgen wat tips:
- Probeer minimaal elke ochtend, middag en avond te wandelen. Afhankelijk van uw conditie kan dit op de kamer zijn, op de afdeling of zelfs buiten de afdeling. Gaat u de afdeling af, meld dit dan wel even bij de verpleegkundige.
- Draag tijdens de opname zoveel mogelijk uw gewone kleding en comfortabele schoenen in plaats van uw pyjama en sloffen.
- Probeer wassen en aankleden zoveel mogelijk zelf te doen, bij voorkeur in de badkamer (en niet aan bed).
- Als u geen verplichte bedrust hebt, probeer dan zo veel mogelijk uit bed te zijn.
- Hebt u moeite om zelf uit bed te komen? Vraag dan hulp van de verpleging of fysiotherapeut.
- Eet en drink zoveel mogelijk aan tafel en niet in bed.
- Haal zelf uw koffie uit de automaat en drink deze aan tafel.
- Loop regelmatig even een rondje over de afdeling.
- Loop samen met uw bezoek mee naar de liften om hen gedag te zeggen.
Hoofdbehandelaar
Wanneer u in het ziekenhuis ligt, hebt u vaak met meerdere behandelaars te maken, soms van verschillende specialismen. De behandelaar is vaak een arts of specialist. Hij is uw aanspreekpunt en komt langs om met u de behandeling te bespreken (artsenvisite). Een medisch specialist is altijd eindverantwoordelijk voor uw medische behandeling. Dit is uw hoofdbehandelaar. U hoort van de verpleegkundige of zaalarts wie uw hoofdbehandelaar is. Soms staat dit vermeld op een bordje bij uw bed. U kunt het natuurlijk ook aan hen vragen.
Artsenvisite
Dagelijks (behalve in het weekend) komt de zaalarts bij u langs, samen met een coassistent en een verpleegkundige. Dit noemen wij de artsenvisite. Soms komt ook de medisch specialist. Zij bespreken dan de verdere behandeling met u.
Bedenk vooraf welke vragen u aan de arts wilt stellen en schrijf deze eventueel op. Zorg dat u in de buurt blijft van uw kamer tot na de visite, zodat u de arts niet misloopt. De visites zijn op iedere afdeling op vaste tijden.
Naast de dagelijkse artsenvisite is er wekelijks een ‘grote visite’ van een grotere groep artsen en verpleegkundigen. Zij evalueren dan uw zorg en behandeling. Wilt u buiten de artsenvisite om de zaalarts of medisch specialist spreken, dan kunt u dat zeggen tijdens de visite of doorgeven aan de verpleegkundige.
Bezoek
Op de afdelingen kunt u dagelijks bezoek ontvangen tussen 11.30 – 13.00 uur en 18:30 – 20:00 uur. Voelt u zich niet in staat om bezoek te ontvangen, dan geeft de verpleegkundige dit door aan uw contactpersoon.
Voor de rust van de patiënten:
- is het prettiger als u niet meer dan twee personen tegelijkertijd op bezoek hebt. Wij stellen het op prijs als uw contactpersoon er voor zorgt dat het bezoek gespreid komt.
- blijft uw bezoek bij voorkeur niet langer dan anderhalf uur.
Door deze ruime bezoektijden, kan het gebeuren dat tijdens de bezoekperiode een arts of verpleegkundige langs komt. Wij vragen uw bezoek dan even buiten de kamer te wachten. Voor sommige afdelingen gelden om praktische redenen andere bezoektijden. De verpleegkundige vertelt u hierover.
Uw naam en geboortedatum
Tijdens opname vragen medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Dat is niet omdat ze niet weten wie u bent, maar om te voorkomen dat ze een vergissing maken.
Pijn meten
Het is voor de artsen en verpleegkundigen belangrijk om te weten of u pijn hebt. Pijn is niet alleen vervelend, het kan ook voor problemen zorgen. Tijdens opname vraagt de verpleegkundige regelmatig om uw pijn een cijfer te geven van 0 tot 10, waarbij 0 geen pijn is en 10 de ergst denkbare pijn. Wanneer u pijn hebt, kunt u hiervoor medicijnen krijgen.
Maatregelen om infecties te voorkomen
In een ziekenhuis liggen en werken mensen die bacteriën of virussen bij zich dragen. Deze bacteriën en virussen kunnen infecties veroorzaken. Wij doen ons uiterste best om te voorkomen dat bacteriën en virussen op andere patiënten worden overgedragen. Er zijn hygiënemaatregelen, zoals handen ontsmetten met handalcohol, waar alle ziekenhuismedewerkers zich aan moeten houden.
Soms zijn deze algemene maatregelen niet voldoende. Dan zijn speciale isolatiemaatregelen nodig. Er hangt dan een gekleurde kaart (isolatiekaart) op uw kamerdeur of bij uw bed. Hierop zien ziekenhuismedewerkers en uw bezoek welke maatregelen nodig zijn.
Privacy
De medewerkers van de afdeling houden rekening met uw privacy. Wij zorgen er zoveel mogelijk voor dat anderen niets zien van uw behandeling. Een gesprek met een zorgverlener kunt u in een aparte kamer op de afdeling voeren.
Mobiel telefoneren
Mobiel telefoneren is in het Fundashon Mariadal toegestaan, behalve in die zones waar het storing op medische apparatuur geeft of waar het andere mensen stoort. Bij de toegang tot deze gebieden staan of hangen verbodsborden. Op de verpleegafdelingen mag u uw mobiele telefoon niet gebruiken. Wij vragen u daarom op een verpleegafdeling uw mobiele telefoon uit te zetten.
Van de afdeling af
Als u niet in bed hoeft te liggen, kunt u ook naar andere plekken in het ziekenhuis. Interessante plekken voor u zijn de centrale hal, de binnenterrassen of blauwe Patio. U kunt ook een wandeling maken langs het Kapel in ons ziekenhuis. In overleg met uw arts kunt u buiten in de tuin een korte wandeling maken. Geef altijd aan de verpleegkundigen door als u de afdeling verlaat. Laat ook weten waar u naar toe denkt te gaan en hoe laat u terug bent. Dit vanwege een gepland onderzoek of het bezoek van de arts, familie of kennissen. Laat uw waardevolle zaken niet onbeheerd achter. Neem ze mee of leg ze in uw afsluitbare garderobekast.
Weekendverlof
Als uw situatie het toelaat is, na overleg met de zaalarts, verlof in de weekenden en op feestdagen mogelijk. Een weekendverlof loopt in principe van zaterdagochtend 9.00 uur tot zondagavond 20.00 uur.
Verhuizing
Het kan voorkomen dat u tijdens de opname wordt verplaatst naar een andere kamer op de afdeling. U krijgt dit dan zo spoedig mogelijk te horen. Wij vragen uw begrip hiervoor.
Voorlichting
Goede voorlichting over wat er gaat gebeuren is belangrijk vóór, tijdens en na uw ziekenhuisopname. De zorgverleners leggen u daarom uit wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren. U krijgt meestal ter ondersteuning ook voorlichtingsmateriaal, zodat u het nog eens rustig na kunt lezen. Het kan u helpen actief mee te denken en mee te beslissen over uw zorg en behandeling. Hebt u nog vragen? Stel ze aan de arts of verpleegkundige. Hebt u hulp nodig om informatie te begrijpen of beslissingen te nemen? Geef dit aan ons door. Er is altijd een zorgverlener die met u mee kan denken.
Persoonlijke bezittingen
Als u als patient, bezoeker of medewerker naar Fundashon Mariadal komt, kunt u natuurlijk wat eigen spullen meenemen. Evenwel blijft u wel zelf verantwoordelijk voor het beheer van uw eigendommen tijdens uw verblijf in Fundashon Mariadal. Fundashon Mariadal is niet verantwoordelijk voor schade, verlies of diefstal van eigendommen. Wij adviseren u daarom ten zeerste, uw waardevolle of bijzondere eigendommen thuis te laten.Alleen als vast komt te staan dat de beschadiging of vermissing is veroorzaakt door onzorgvuldig handelen van (een medewerker van) Fundashon Mariadal, komt u in aanmerking voor vergoeding door Fundashon Mariadal.
Fundashon Mariadal houdt daarbij rekening met het aankoopbedrag en de aankoopdatum van uw eigendommen.