Magnesiumtekort vergroot kans op hartziekte

Mensen die te weinig magnesium binnenkrijgen via hun voedsel hebben een grotere kans om een hartziekte op te lopen. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG).

Foto:  ANP

Onderzoekers van het UMCG onderzochten de urine van 7500 Groningers op magnesium. Daarna volgden ze 10 jaar lang de gezondheid van deze groep.

Uit het onderzoek bleek ook dat factoren als roken, overgewicht, alcoholconsumptie en suikerziekte geen rol hebben in het effect van magnesium. Ook zijn de effecten gelijk voor mannen en vrouwen van iedere leeftijdcategorie.

Door: ANP

Witte bloedlichaampjes controleren de rode

De productie en eliminatie van rode bloedlichaampjes gebeurt onder invloed van witte bloedlichaampjes.

Foto:  Getty Images

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers zondag in Nature Medicine.

Het blijkt dat witte bloedlichaampjes, of macrofagen, niet alleen actief zijn in het immuunsysteem. Ze stimuleren ook de aanmaak van rode bloedlichaampjes in het beenmerg, en halen actief verouderde exemplaren weg uit het bloed. Dat doen ze vanuit de milt en de lever.

Er waren al wel wat observaties gedaan die in de richting wezen van de rol van macrofagen, maar tot nu toe kon het niet bevestigd worden.

De wetenschappers bekeken muizen waarin ze bepaalde macrofagen hadden uitgeschakeld, en zagen dat er minder rode bloedcellen aangemaakt werden.
Dat leidde niet direct tot problemen, want de bestaande rode bloedcellen bleven langer leven, zodat het gehalte in het bloed gelijk bleef. Dat leidde tot de conclusie dat het de macrofagen moesten zijn die deze processen sturen.

De resultaten bieden mogelijke aanknopingspunten voor behandelingen tegen aandoeningen waarbij de hoeveelheid rode bloedlichaampjes uit balans is.

Door: NU.nl/Stephan van Duin

Vetrijke zuivelproducten verkleinen overlevingskans borstkanker

Het vermijden van vetrijke zuivelproducten vergroot de overlevingskans bij borstkankerpatiënten.

Foto:  ANP

Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

Het is de eerste keer dat er een verband is aangetoond tussen de consumptie van vetrijke zuivel en de overlevingskansen bij borstkanker. Eerdere studies toonden wel al een link aan tussen bepaalde eetgewoonten en het risico op borstkanker.

De onderzoekers van de Kaiser Permanente Division of Research analyseerden in totaal ruim 1500 vrouwen, 2 jaar nadat ze waren gediagnosticeerd met borstkanker.

Onderzoeker Candyce Kroenke zegt: “De vrouwen die dagelijks één of meer porties van zuivelproducten met een hoog vetgehalte aten, hadden 64 procent meer kans te overlijden door welke oorzaak dan ook. De vrouwen liepen 49 procent meer risico te overlijden aan borstkanker tijdens de follow-up periode.”

 

Oestrogeengehalte

Veel zuivelproducten bevatten een hoog oestrogeengehalte. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) de kans op het krijgen van borstkanker verhoogt.

Het oestrogeengehalte is het hoogst in vetrijke zuivelproducten, in vergelijking met magere zuivelproducten. Vetrijke zuivelproducten zijn onder andere: oude kaas, vla, gecondenseerde melk, pudding, volle melk, yoghurt (gemaakt van volle melk) en ijs.

Door: NU.nl/Healthylives

‘s Nachts plassen vermindert productiviteit overdag

Meerdere malen per nacht opstaan om te plassen, leidt tot een aanzienlijke vermindering van de productiviteit overdag.

Foto:  Thinkstock

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht dat gepresenteerd is op het Europese Urologie congres in Milaan.

Sommige mensen worden ‘s nachts steeds wakker omdat ze naar de wc moeten. Dat is een veel voorkomend verschijnsel, genaamd nycturie. De onderzoekers vroegen 646 mensen met nycturie in verschillende vragenlijsten naar hun productiviteit op het werk en problemen bij activiteiten overdag.

Door nycturie bleek de werkproductiviteit bij de werkende bevolking met bijna 25 procent af te nemen. Verder lag bij patiënten met nycturie de mogelijkheid om overdag activiteiten uit te voeren 34 procent lager.

 

Verstoren nachtrust

In twee andere studies is aan mannen en vrouwen gevraagd wat zij het vervelendst vonden van het ‘s nachts op moeten staan om te plassen. Verstoring van de nachtrust werd gezien als het grootste probleem veroorzaakt door nycturie, gevolgd door niet meer in slaap kunnen vallen. Vermoeidheid de volgende ochtend kwam als derde uit de bus.

Een kleine subgroep van oudere patiënten noemde specifiek de angst om te vallen, vooral ten gevolge van duizeligheid en lopen door een donker huis om naar het toilet te gaan. “Patiënten met nycturie moeten worden behandeld voor deze afmattende aandoening”, zegt onderzoeker Philip Van Kerrebroeck.

Door: Gezondheidsnet