Verloskamer Kraambed

Net Bevallen

De zwangerschap en de geboorte van een kind zijn blije, maar ook ingrijpende gebeurtenissen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Het is normaal dat dit enkele weken tot maanden duurt. Emoties spelen een belangrijke rol. Een baby verandert veel in je dagelijks leven. Gun jezelf de tijd om aan al deze veranderingen te wennen. Je lichaam moet herstellen, de hormonen in je lichaam veranderen.

Borst of Fles

FolderA

FolderB

 

Vitamine K

Vitamine K is bedoeld voor alle baby’s die uitsluitend of voornamelijk borstvoeding krijgen in de eerste drie levensmaanden.

Waarom wordt vitamine K gegeven?

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Doordat de vitamine K in het lichaam van de moeder niet via de placenta bij het ongeboren kind kan komen, heeft uw kindje bij geboorte een tekort aan vitamine K. Pasgeboren kinderen hevven daardoor kans op bijvoorbeeld ernstige bloedingen in het hoofdje. Daarom krijgen alle kinderen vlak na de geboorte een keer vitamine K via de mond. Dit is voldoende voor de eerste week na de geboorte.

Na de geboorte is moedermelk de beste voeding die u kunt geven aan uw baby. Het heeft alles wat een pasgeborenen nodig heeft, alleen heeft het een beetje te weinig vitamine K. Pasgeborenen die alleen maar of voor het grootste deel flesvoeding (kunstvoeding) drinken, krijgen genoeg vitamine K omdat dit is toegevoegd aan de kunstvoeding. Zij hoeven dus geen extra vitamine K druppeltjes te krijgen.

Wanneer moet u het geven.

Start met het geven van vitamine K vanaf 1 week na de geboorte tot en met de eerste 3 maanden. Na de 3 maanden zijn de darmen van uw baby voldoende gerijpt om zelf vitamine K aan te maken en kunt u stoppen met het geven van extra vitamine K. Als uw baby meer dan 500ml flesvoeding per dag drinkt is er ook geen extra vitamine K meer nodig omdat daar al vitamine K in zit.

Hoe kunt u de vitamine K verkrijgen?

Als u borstvoeding geeft, krijgt u in het kraambed van de verpleegkundie een recept voor vitamine K. U kunt de vitamine K dan bij een van de Botica’s ophalen. U hoeft de vitamine K niet zelf te betalen. Is de vitamine K op en u geeft nog steeds minder dan 500ml kunstvoeding en uw baby is nog geen 3 maanden oud dan kunt u tijdens kantooruren (8:00-16:00) op de poli kindergeneeskunde een nieuw recept ophalen. U kunt de vitamine K ook zonder recept bij de drogist kopen maar dan wordt het niet door de ziektenkostenverzerkering vergoed.

Hoe moet u het toedinen en in welke hoeveelheid?

Druppel 1 keer per dag 5 druppels vitamine K op een lepeltje en geef dit aan uw baby. Zo voorkomt u dat het flesje in contact komt met de mond. Speeksel en melk kunnen de inhoud van het flesje verontreinigen en daardoor de houdbaarheid verkorten.

 

Kraamzorg

Tijdelijk Open

 

Aangifte

De geboorte van het kind moet binnen vijf werkdagen na de bevalling worden aangegeven bij de burgerlijke stand (maandag tot en met donderdag van 8:00 – 15:00). Hiervoor dient de ‘aangever’ een sedula, eventueel trouwboekje of papieren met betrekking tot de erkenning van het kind mee te nemen en een aangifteformulier dat je meekrijgt na de geboorte.

Veilig slapen

Leg je kind te slapen op de rug en niet op de buik. Hij of zij moet plat slapen, zonder hoofdkussen op een stevige matras. Zorg dat je je kind altijd kan horen, liefst in dezelfde ruimte slaapt. De ideale temperatuur is

Rook nooit in de nabijheid van je kind. Laat je kind nooit alleen in een kamer met huisdieren.

Hielprik

In de eerste week na de geboorte van je kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van je baby. Dit wordt onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Als ze op tijd worden opgespoord, kunnen ze wel worden behandeld met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Het is daarom heel belangrijk voor de gezondheid van je kind dat je meedoet aan de hielprik.

Er komt iemand bij je thuis voor de hielprik. Aan het einde van de zwangerschap krijg je een folder met meer informatie over de hielprik.

Nacontrole

Dit is een controle ongeveer 6 weken na de bevalling. De datum van deze afspraak krijg je bij het afsluiten van de kraamvisites van de verpleegkundige. Deze is bedoeld om nog eens na te praten over de bevalling en anticonceptie te bespreken. Heb je vragen over jezelf op lichamelijk of geestelijk vlak dan kun je die natuurlijk ook altijd stellen.

Ook vinden we het leuk om je kindje na 6 weken nog eens terug te zien.

Anticonceptie

Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je weer seks hebben omdat je baarmoeder dan weer hersteld is en het bloedverlies is gestopt. Je kunt dan wel weer voor het eerst menstrueren en dus ben je weer vruchtbaar. 4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden. De eerste menstruatie kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het is dus aan te raden om meteen na de bevalling over anticonceptie na te denken. Als je niet gelijk weer zwanger wilt worden zorg dan dat je anticonceptie gebruikt. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap niet uitsluiten.

Wij geven je graag in de zwangerschap, in het kraambed en tijdens de nacontrole informatie over de voor- en nadelen van de verschillende anti­conceptiemiddelen. Welk anti­conceptie­middel past het beste bij jouw persoonlijke situatie (bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft)? Daarnaast schrijven wij ook recepten uit voor anti­conceptie.