Adenovirus


Adenovirus

Voor de diagnostiek naar een adenovirus infectie of reactivatie zijn meerdere bepalingen beschikbaar. De vraagstelling bepaalt welke diagnostiek meest zinvol is.
Voor het aantonen van een acute adenovirus infectie van de conjunctivae, luchtwegen, urinewegen of CZS is een adenovirus PCR bepaling op het bijbehorende materiaal de meest gevoelige en specifieke methode. Een systemische infectie met adenovirus, die voornamelijk bij immuungecompromitteerde patienten optreedt, wordt het beste aangetoond middels een kwantitatieve adenovirus PCR in EDTA-plasma.
Voor de diagnostiek naar een enterale adenovirus infectie is de PCR bepaling in faeces nu de standaard: Echter omdat adenovirus gedurende langere tijd na de acute infectie met de faeces uitgescheiden kan worden is de klinische betekenis van een positieve uitslag niet altijd zeker. Om deze reden wordt aanvullend meteen gekeken of het aangetoonde adenovirus behoort tot de serotypes 40 en 41 welke vooral voorkomt als een verwekker van virale gastro-enteritis bij kinderen.
Serologie naar een recente adenovirusinfectie heeft weinig directe consequenties op het klinisch beleid en wordt in de praktijk zelden uitgevoerd. Het direct aantonen van het virus middels PCR is de voorkeursdiagnostiek.

 

 

Bepaling Adenovirus specifiek DNA (Adeno-PCR kwalitatief / kwantitatief)
Techniek Real time Taqman PCR op Abiprism platform/ in house
Indicatie aantonen van een actieve adenovirus infectie
Materiaal EDTA, liquor, oogwat, urine, weefsel, faeces, respiratoire materialen
Benodigd volume EDTA: 10 ml
liquor en urine: 1-2 ml
faeces: 1 gram
biopt: 2 mm2
respiratoire materialen: 2 ml
Inleverdag dagelijks
Uitslag bekend 2 weken
Resultaat EDTA, liquor en urine: aantal kopieën per ml
ander materialen kwalitatief: positief, negatief
Opmerkingen De adenovirus PCR bepaling is de gouden standaard voor het aantonen van een adenovirusinfectie. Dit is een verzendbepaling naar UMCU
Informatie/contact arts-microbioloog